Salı, Ağustos 11, 2009

Conceptual Appoach Vol. 002

Bugün zehir gibi işliyorum yemin ediyorum. İkinci konseptimiz herşey dahil sistemlere kapak olacak herşey hariç (alles exclusive). Şimdi, herşey dahil otele gidiyoruz, sabahtan akşama ökküz gibi yiyip içiyoruz, camış gibi uyuyoruz. Ne yöreye bir katkımız var, ne kendimize. Şimdi herşey hariç (hiçbişi dahil, bok yesin ibneler, skime kadar gibi versiyonları da mevcut) sistemi yakından tanıyalım. Buradan sonra konseptin iyi kavranması için bir canlandırma yapıcaz hepberaber. Farzedelim ki herşey hariç otelimize gittik, valizleri yere bıraktık, resepsiyona vardık. Resepsiyonda doldurmamız gereken formlar 50kr karşılığında satılmakta, form doldurmak için gerekli tükenmez kalem de 50kr. Giriş yapmak için 1tl. Sonra giriş eleman ücreti katkı payı, bilgisayara dataları gircek yorulcak. 1tl de bunun için. Anahtarımızı alırken anahtar ücreti veriyoruz, 1tl de bu. Asansöre yürüyoruz, çıkacağımız her kat için asansöre 1tl atıyoruz, merdivenle çıkmak istersek kat sınırlaması olmaksınız 1tl karşılığında turnikelerden geçerek tırmanmaya başlıyoruz. Odamıza ulaştık, anahtar deliği kapalı gözüküyor, çünkü kilit yıpranma payı'nı ödememiz gerekli, kapının yanındaki kumbaraya 50kr atıp kilidi işlevsel hale getiriyoruz. Odada elektrik, su ve telefon kontörlü sistemle çalışıyo. 1 günlük tatil için 10tl'lik su, 10tl'lik elektrik ve 2tl'lik telefon yeterli gibi. Tabi otel dışı aranıcaksa telefon için daha fazla kontör alınmalı. Odamıza yerleştikten sonra havuza iniyoruz, havuz dolum ücreti, havuz bakım ücreti, havuz kimyasal ücreti başlıkları altında talep edilen ücretleri ödedikten şezlong ücretini de ödeyip seriliyoruz. Gölge için şemsiye ücretini belirtmeme gerek yok sanırım. Yemek olayı daha bir muamma, açık büfe ama soğuk mezelerin kaşığı 2tl, sıcakların porsiyonu 5tl, tatlılar ise 4tl ile 10tl arasında değişmekte. İçki servisi de keza ayrıca ücretlendiriliyor. Yemekten sonra şöyle iskeleden bi denize atlayalım dedik. Bunun için iskele yapım katkı bedeli olan 3tl'yi yatırıyoruz. Deniz bakım 2tl, kumsal temizliği için ise yine bir 2tl bayılıyoruz. Otelde toplu alanda çalan müzikleri dinlemek istersek eğer, 5tl ses sistemi katılım bedeli ve 2tl çalınan eserler telif hakkı katılım bedeli veriyoruz. Yok dinlemek istemezsek girişte özel bir kulak tıkacı almamız gerekiyor, bunun bedeli ise 2tl. Ertesi gün uyanında odam temizlenir diye beklemeyin. Temiz malzemeleri katkı payı, kimyasal katkı payı, pis su arıtma ücreti, temizlik elemanı katkı payı, vs ücretleri ödemeden bu servisten yararlanmak mümkün değil...
Peki, bu sistem bize ne fayda sağlıyor? Şöyle ki, her şey dahil diye gittiğimiz çoğu yerde bu mu herşey dahil dediğimiz bir hizmetle karşılaşıyoruz. Paranın tam karşılığı olmadığını düşünüyoruz. Fakat her şey hariç bi sistem olsa, paramızın karşılığını sonuna kadar alırız, muhteşem bir tatil geçiririz.

2 yorum:

  1. otele rezervasyon yaptırırken para vermicez mi?

    YanıtlaSil
  2. ücretsiz danışma hattı var, onu arıyoruz. ama kimse açmıyo telefonu, ödemeli gönderiyo sonra. internet rezervasyonları ise tamamen rüşvete dayalı, ne kadar ekmek o kadar köfte. çok para veren odayı kapar, tam köylü mantığı.

    YanıtlaSil